• Mijn account
  • (X)Inloggen

   Ik ben al klant bij Nama B.V.

   Voer uw gebruikersnaam en wachtwoord hier in om in te loggen op de website:

   Wachtwoord vergeten?

   Nog geen klant bij Nama B.V.?

   • Eerdere bestellingen bekijken
   • Automatisch verstuurgegevens ophalen
   • Volg uw bestelling
   Nieuw bij Nama B.V.
U bent hier:

Verfsoorten

Hout verf op terpentinebasis

Terpentinegedragen verf wordt ook wel alkydverf genoemd. Het verdunningsmiddel van deze verfsoort is uiteraard terpentine. Ten opzichte van watergedragen verf heeft terpentinegedragen verf een aantal voordelen maar ook nadelen.

Over het algemeen schildert verf op terpentinebasis makkelijker dan verf op waterbasis. Ook een groot voordeel van alkydverf is dat deze verf beter dekt. Als je een mooie glans met de verf wilt bereiken dan is deze verfsoort de beste optie. Verf op terpentinebasis heeft vaak een ‘mooiere’ glans dan een verf op waterbasis. Bovendien is een alkydverf een duurzamere verfsoort voor buiten. Mede doordat deze verf een hogere glansgraad heeft is de duurzaamheid een stuk hoger.

Het nadeel van verf op terpentinebasis is wel dat het meer geur geeft dan verf op waterbasis. Op lange termijn kan werken met deze verf schadelijk zijn voor de gezondheid. Daardoor mogen schilders volgens de Arbowet niet binnen schilderen met deze verfsoort. Het is niet handig om een alkydverf te gebruiken als er dan een zwangere vrouw wordt blootgesteld aan deze verf.

In principe kan terpentinegedragen verf niet zomaar over watergedagen verf heen. Als de oude verf op waterbasis goed wordt dood geschuurd zou het in theorie wel kunnen. Maar dan is het wel aan te raden om alsnog een tussen laag in de vorm van een multiprimer aan te brengen.

Lichte kleuren  kunnen binnen gaan vergelen bij verf op terpentinebasis. Dit is vooral bij gevallen waar de verf weinig licht krijgt te zien. En de droogtijd van deze verfsoort is ook een stuk langer dan acrylverf. Terpentinegedragen verf heeft over het algemeen 16-24 uur nodig om te drogen.

 

Voordelen verf op terpentinebasis

+         Verwerking is makkelijk

+         Buiten hogere duurzaamheid

+         Dekt goed

Nadelen verf op terpentinebasis

-          Geeft meer stank

-          Lichte kleuren kunnen vergelen

-          Langere droogtijd 

Hout verf op waterbasis

Watergedragen verf wordt ook wel acrylverf genoemd. Deze verfsoort zou je kunnen verdunnen met water. Ook al is terpentinegedragen verf nog steeds de meest gebruikte type verf, tegenwoordig is acrylverf heel goed binnen te gebruiken.

Verf op waterbasis heeft een aantal voordelen ten opzichte van verf op terpentinebasis. Omdat watergedragen verf minder schadelijk en geurarm is kan deze verf ook gebruikt worden door zwangere vrouwen. Ook mogen schilders binnen verven met acrylverf volgens de Arbowet.

Wanneer je niet weet welk verfsoort op je hout zit is dit geen probleem met watergedragen verf. Deze verfsoort kan namelijk over zowel alkydverf als acrylverf.  Nog een groot voordeel van verf op waterbasis is dat de droogtijd vrij kort is. Een verf op waterbasis is normaal gesproken na ongeveer vier uur overschilderbaar.

Over het algemeen vergeeldt een acrylverf niet op termijn. Lichte verf kleuren blijven mooi op kleur. Echter zal een hoogglans verf op waterbasis wel degelijk iets kunnen gaan verkleuren.

Ten opzichte van terpentinegedragen verf is watergedragen verf wel wat lastiger te schilderen. Omdat deze verfsoort snel droogt is het van belang dat de verf snel en strak wordt geschilderd. Ook is acrylverf veel minder geschikt om buiten mee te schilderen.

De dekking van verf op waterbasis is wat minder goed dan verf op terpentinebasis. Daarom is het verstandig om een eerst een goede ondergrond kleur aan te brengen. En acrylverf kan ook wat minder goed tegen huidvetten. Dus op bijvoorbeeld een trapleuning kan je beter een alkydverf gebruiken.

Als u een verf op waterbasis gaat schuren moet u altijd oppassen met een schuurmachine. Indien de schuurmachine te snel schuurt kan er een verbrandingseffect ontstaan waardoor de verf er snel vanaf gaat. Het is aan te raden om watergedragen verf met acryl pads of schuursponsjes op te schuren.

Voordelen verf op waterbasis

+ Lichte kleuren vergelen niet

+ Geen vervelende geuren

+ Droogt snel

Nadelen verf op waterbasis

- Moeilijker te schilderen

- Minder geschikt voor buiten

- Vaak niet huidvetresistent